Vyberte stránku

Dobrý den, pane doktore,
Chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně mimoděložního těhotenství po ivf.
21.1. jsem podstoupila ket 6-denní hatchujici blatocysty, která byla po genetickém vyšetření zcela v pořádku. Po 14dnech jsem měla pozitivní tt, nicméně jsem stále trochu špinila. Byl mi navýšen utrogestan na 2-2-2 a přidán Ascorutin 1-1-1. Při odběru krve byla hodnota hcg cca 3000j, za 2 dny byla navýšena na cca 7000j. Bohužel špinění neustávalo a občas se také objevila krev. Raději jsem zašla o víkendu 10.2. na pohotovost do nemocnice, kde mi řekli, že na ultrazvuku nic nevidí, ale že to nemusí nic znamenat, že je ještě brzo po transferu (3týdny). Měla jsem pokračovat v předepsaných lécích a zajít si zkontrolovat hcg, zda roste. To opravdu rostlo tak jak má a hodnota byla přes 30000j. Nicméně za týden jsem skolabovala a skončila na urgentním příjmu s diagnózou mimoděložního těhotenství v levém vejcovodu, vnitřním krvácení a okamžitou operací.
Zajímalo by mě, zda jaká je pravděpodobnost mimoděložního těhotenství při ivf, pokud byl transfer prováděn pod ultrazvukem. A jestli už na pohotovosti při ultrazvuku nemohli toto mimoděložní těhotenství odhalit. Vím, že výsledek by byl stejný – operace a ukončení těhotenství, ale nemuselo k tomu dojít za takových okolností.
A ještě mě zajímá, vzhledem k tomu, že už nemám ani jeden vejcovod, zda při dalším pokusu o ivf hrozí opět mimoděložní těhotenství. 
Děkuji moc předem za Vaši odpověď, 

Karolína

Dobrý den, paní Karolíno,
normálně je při hodnotě hCG vyšší jak 1000 jednotek vidět v děloze gestační váček. Určitě již hodnoty 3 a 7 tisíc říkaly, že není něco v pořádku a že se asi jedná o GEU. 
Provedení transferu  embrya pod kontrolou UTZ riziko GEU snižuje, ale zcela nevylučuje. Protože po odstranění vejcovodů zůstává ještě část vejcovodu ve stěně děložní a kousek tuby bývá u rohu děložního, je třeba na možnost GEU myslet stále. 

S pozdravem 

 
prim. MUDr. Pavel Texl