Jaké je riziko nákazy listeriózou nebo toxoplasmózou?

Dobrý den,
Moc Vás prosím o radu. Internet je plný informací, ale ráda bych znala názor odborníka:
Jsem v úplném začátku těhotenství, a jedla jsem v restauraci tatarák, neuvědomila jsem si, že to může znamenat přenos toxoplazmózy, listeriózy apod…
Teď mě to velmi trápí. Zajímalo by mě, jak velká je pravděpodobnost přenosu takových nemocí a jestli se mám opravdu obávat…
Děkuji mnohokrát.

Marie

Dobrý den, paní Marie,

ano, nákaza Listerií i Toxoplasmou hrozí po konzumaci syrového nebo špatně tepelně zpracovaného masa, ryb, ale i čerstvých syrů (napasterizovaných) nebo špatně umyté zeleniny. U tataráku hrozí i nákaza salmonelozou, či jinou střevní bakterií, nebo svalovcem.

Nyní Vám doporučuji zachovat především klid. Vyšetření provede Váš praktický lékař. Listerie lze prokázat ve stolici za cca 3 týdny, lze provést i vyšetření protilátek z krve. Toxoplasma se prokazuje z krve. Většinou je za úhradu pacientkou. Příznaky nemusí být žádné, nebo jen nespecifické zažívací obtíže. U salmonelozoy bývají zažívací obtíže rychlé a výrazné.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl

Dobrý den,
Děkuji za odpověď. Můžete mi ještě prosím zkusit říct, jak časté jsou tyto nákazy? Jestli mám mít opravdu obavy, nebo je to spíše výjimečné? Případně kdy se dá poznat z krve toxoplazmóza…

Děkuji mnohokrát.

Marie

Dobrý den,

tyto nákazy sice moc časté nejsou, ale pokud jste snědla rizikový pokrm, pak by bylo vyšetření vhodné. Pozitivita vyšetření bývá za 1-3 týdny.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl

Přejít nahoru