Dobrý den, ráda bych se zeptala zdali je možné udělat ještě něco víc popřípadě další vyšetření pro zdárné uchycení embrya.O dítě se snažíme již 5 let. Já mám 30let diagnostikovám syndrom PCO,mutace genu protrombin, MTHRF,PAI 4G/5G heterozygot. Manžel 29 let diagnostikovana oligoazoospermie 90%morfologicky špatných. 1.IVF 4embrya, 12 vajiček mraženo: 2013 ET -morula negativni následně 2014KET 2xmorula-negativní další KET blastocysta-pozitivní abort 5 týden,2015spontánní těhotenství abort 6 týden-vyšetřena teprve hematologie na moji žádost.2017oplodněno 12 rozmražených vajíček metodou isci+ macc zůstala jen 1blastocysta a morula ET negativní řečeno ,že byla špatná kvalita vajíček mražení vajíček již nedoporučeno. 2.IVF 18 vajíček oplozeno isci +macc ,5 denní kultivace, 6 embryi ve stadiu blastocysty proveden AH ,ET nebyl tekutina v malé pánvi po stimulaci, embrya zamražena, nasledně KET 11/2017 před transferem ISMT opět negativní. Užívám Estrofem ,Fraxiparine ,Euthyrox-spíše preventivně(TSH v normě),Prednison -imunologie nebyla vyšetřena ,Pregnafolin . Vyšetřen karyotyp mě i manžela v pořadku.Děkuji za odpověd

Sandra

Dobrý den, paní Sandro,

v případě opakovaně neúspěšných IVF je třeba uvažovat o provedení preimplantačního genetického screeningu (PGS) – http://www.sanatoriumhelios.cz/metody-pgd-pgs/, ale ve Vašem případě, pokud máte nyní 5 blastocyst uchováno před transferem, pak je sice možné provést i PGS na těchto blastocystách (za jistých okolností), ale je možné provést i nový cyklus. Určitě bych volil jiné centrum, toto se nezdá, že by mělo kvalitní embryologickou laboratoř. Embrya ve stadiu moruly se nikdy nedoporučují k transferu a mražení vajíček se zatím doporučuje jen jako „social freezing“ u žen bez partnera, které si chtějí uchovat plodnost do budoucna, ale s nejistým výsledkem. Pro páry se nehodí právě pro to, že vajíčka po rozmrazení mohou být horší kvality. Ne všechny blastocysty jsou vhodné k transferu – to musí umět posoudit zkušený embryolog. Kvalitní blastocysta „vhodná“ má v dobrém IVF centru úspěšnost 50% a více, po vyšetření PGS až 70%….

KET je vždy třeba provádět pokud možno v přirozeném cyklu jen s gestageny a minimem „dalších“ léků. Pokud normálně roste sliznice (6mm a více), Estrofem je zbytečný. Kortikoidy (Prednison) bez důkladného imunologického vyšetření a doporučení opět neužívat – má mnoho dlouhodobých nežádoucích účinků. Euthyrox při normálních hladinách ŠŽ též není indikovaný, je lépe provádět odběry častěji a kontrolovat funkci štítnice, než zbytečně podávat léky. Kyselina listová a vitamíny ano.

 MUDr. Jakub Texl